Комітет з питань державного будівництва хоче вдосконалити законодавчий процес

03 апр, 16:23

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування за період четвертого скликання провів 110 засідань, на яких було розглянуто 704 питання щодо вдосконалення законодавчого процесу та вивчення стану виконання чинного законодавства у різних його напрямах

За словами виконуючого обов\'язки голови Комітету В.Слаути, основна діяльність Комітету була спрямована на вирішення питань подальшого розвитку правової бази органів державної влади та органів місцевого самоврядування, зміцнення і розширення прав місцевого самоврядування, вдосконалення виборчого законодавства на центральному та місцевому рівнях, розв\'язанні проблем адміністративно-територіального устрою України, законодавчому забезпеченні адміністративної реформи.

Протягом звітного періоду Комітетом проведено п\'ять виїзних засідань, два парламентських та три комітетських слухань.

В.Слаута підкреслив, що Комітет акцентував увагу на вдосконаленні виборчого законодавства. Зокрема, спільно з Тимчасовою спеціальною комісією парламенту з опрацювання проектів законів про внесення змін до Конституції України було підготовлено законопроекти "Про вибори Президента України", "Про вибори народних депутатів України", "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", "Про Центральну виборчу Комісію", які були прийняті Верховною Радою та підписані Президентом України.

Значне місце в діяльності Комітету, зазначив В.Слаута, займала робота з правового забезпечення державного будівництва, розширення прав та зміцнення місцевого самоврядування. Зокрема. багатогранна робота проведена з визначення та обговорення концептуальних питань, розгляду та узагальнення великої кількості пропозицій щодо розробки в новій редакції законопроектів про місцеве самоврядування в Україні, про місцеві державні адміністрації, адміністративний устрій України тощо.

Підготовлено законопроект про внесення змін до Конституції України щодо вдосконалення системи місцевого самоврядування. Цей законопроект надіслано Верховною Радою до Конституційного Суду України для одержання висновку щодо відповідності законопроекту вимогам статті 157 та 158 Конституції України.

Значна увага приділялась концептуальним питанням розгляду та узагальнення майже 2000 тисяч пропозицій і зауважень до законопроекту "Про місто-герой Севастополь", ухваленого парламентом.

Крім того, підготовлено низку законопроектів щодо внесення змін до законів "Про службу в органах місцевого самоврядування", "Про статус депутатів місцевих рад", "Про державну службу", "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про столицю України місто-герой Київ", "Про місцеві державні адміністрації", "Про державні нагороди", "Про статус сільських, селищних, міських голів" тощо.

Реалізуючи свої контрольні функції, а також права щодо підтримки місцевого самоврядування як інституту демократичних засад, протягом вказаного періоду Комітет тричі розглядав подання представників місцевих територіальних громад щодо порушення норм законодавства (стосовно ситуації в Львівській, Боярській міських і Козинській селищній радах). Давав доручення відповідним робочим групам вивчити стан справ на місцях в окремих міських радах Закарпатської, Запорізької, Дніпропетровської, Рівненської, Київської областей. Загалом розглянуто понад 50 питань в порядку контролю за виконанням законів та постанов.

Також Комітет за період четвертого скликання розглянув понад 10300 звернень, заяв, скарг фізичних і юридичних осіб, за якими надавалися відповіді або доручення відповідним органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування.

За період скликання Комітетом підготовлено і проведено понад 170 конференцій, семінарів, круглих столів за участю керівників органів місцевого самоврядування, на яких розглядалися важливі питання щодо вдосконалення виборчого законодавства, реформування місцевого самоврядування, адміністративно-територіального устрою та розробки місцевих бюджетів тощо.

Розглянуто проекти 239 постанов Верховної Ради, з них 126 ухвалено парламентом, а 109 відхилено. Переважна більшість таких постанов стосувалася питань адміністративно-територіального устрою України (зміна меж районів і міст, надання містам нового статусу, найменування і перейменування населених пунктів).

Однак, низка питань законодавчого забезпечення діяльності органів місцевого самоврядування, проблем державного будівництва, вважає В.Слаута, сьогодні залишилися не врегульованими з різних причин. Зокрема щодо законодавчого забезпечення адміністративно - територіального устрою України, вирішення питання державної символіки (Закон про Державний Герб України). Через різні концептуальні підходи при підготовці законопроектів не набрали чинності закони "Про місто-герой Севастополь", "Про статус депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим". Залишаються також не врегульованими ряд питань діяльності органів влади Автономної Республіки Крим (не прийнято закон про Раду Міністрів Автономної Республіки Крим).

"ВРУ"


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/118353.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua