Верховна Рада прийняла низку законів

03 апр, 16:33

Реформування правоохоронних органів, соціальний захист їх працівників, врегулювання питань кримінального та кримінально-виконавчого законодавства, посилення прокуратури були в центрі уваги Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності протягом роботи Верховної Ради України четвертого скликання .

Комітетом опрацьовано і розглянуто 663 законопроекти, на розгляд Верховної Ради подано 615, прийнято - 80 Законів України та 3 законопроекти у другому читанні.

За поданням Комітету парламент розглянув 261 проект постанов, прийнявши 109 постанов, у тому числі 20 з питань здійснення контрольних функцій і повноважень.

Серед законів, опрацьованих Комітетом і прийнятих Верховною Радою: Кримінально-виконавчий кодекс України, закони: "Про амністію", "Про соціальну адаптацію осіб, які відбували покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк", "Про Державну кримінально-виконавчу службу", "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо місцевої міліції", "Про Дисциплінарний статут органів внутрішніх справ України".

Ухваленим Верховною Радою Кримінально-виконавчим кодексом України передбачено загальні принципи, порядок та умови виконання та відбування покарань, правове положення засуджених, види органів і установ виконання покарань та контроль за їх діяльністю, підстави та порядок звільнення від відбування покарання, здійснення контролю та нагляду за особами, які звільнені з місць позбавлення волі, а також за особами звільненими від відбування покарання з випробовуванням.

Закон України "Про амністію" надав можливість застосувати амністію до найбільш незахищених у соціальному плані осіб, у першу чергу до неповнолітніх, вагітних жінок, осіб похилого віку, ветеранів війни, інвалідів 1 та 2 груп тощо.

Прийнятим Законом України "Про статус слідчих" підвищено статус слідчого як центральної процесуальної фігури в досудовому слідстві, встановлені правові запобіжники, що гарантують його процесуальну самостійність, усунуто незаконний вплив на систему досудового слідства.

Законами України "Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України щодо відповідальності за знищення виборчої документації" та "Про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення", Кримінального кодексу України, Кримінально-процесуального кодексу України" щодо відповідальності за порушення виборчих прав громадян" удосконалено кримінальну та адміністративну відповідальність за злочини та правопорушення проти виборчих прав громадян.

Основним підсумком роботи Комітету у сфері удосконаленню кримінального законодавства, законодавства про адміністративні правопорушення, кримінально-виконавчого законодавства стало:

- посилення правового захисту громадян та запровадження механізму реалізації конституційних прав громадян на підприємницьку діяльність, особисту недоторканість, безпеку, повагу до гідності особи, правову допомогу, захист;

- забезпечення права засуджених і осіб, які тримаються під вартою, на листування з Європейським судом з прав людини та іншими міжнародними судовими установами тощо.

До другого читання Комітетом підготовлені та внесені на розгляд Верховної Ради проект нового Кримінально-процесуального кодексу України і нова редакція проекту закону про внесення змін до Закону України "Про прокуратуру".

Комітетом ініційовано та забезпечено проведення днів Уряду України у Верховній Раді України: "Про хід виконання вимог чинного законодавства Урядом України і заходи, які ним вживаються, щодо посилення соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей, стану пенсійного, медичного, житлового, транспортного забезпечення військових пенсіонерів та ветеранів військової служби"; "Про стан реформування та законодавче забезпечення діяльності правоохоронних органів в Україні"; "Про стан аварійності на автошляхах України та невідкладні заходи щодо підвищення безпеки дорожнього руху".

Комітетом також ініціював та провів парламентські слухання "Про стан забезпечення житлом та іншими гарантіями соціального захисту військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб".

Впродовж роботи парламенту четвертого скликання у Комітеті систематично готувалися та проводилися слухання, науково-практичні конференції та "круглі столи" з питань удосконалення кримінального, адміністративного та кримінально-виконавчого законодавства, діяльності правоохоронних органів. За звітний період проведено 45 таких заходів. Підготовлено і проведено міжнародні науково-практичні конференції: "Запобігання та протидія легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансуванню тероризму: громадська підтримка та контроль"; "Впровадження новітнього законодавства та нових форм роботи у практику діяльності правоохоронних органів", всеукраїнську науково-практичну конференцію "Проблемні питання кримінальної політики України щодо гуманізації призначення та виконання покарань" тощо.

На виїзних засіданнях Комітету розглянуті питання "Про дотримання Конституції і законів України правоохоронними органами та перспективи розвитку законодавства України з питань правоохоронної діяльності" в Івано-Франківській, Закарпатській, Одеській, Полтавській Сумській областях та м. Севастополі.

Особливу увагу Комітет приділяв розгляду письмових та усних звернень громадян з питань захисту їх прав і свобод, стану правопорядку, діяльності міліції, прокуратури тощо. За чотири роки до Комітету надійшло 4425 таких звернень. У них порушувались питання забезпечення законності та охорони правопорядку, усунення диспропорцій у пенсійному законодавстві, правильності застосування чинного законодавства. Багато звернень містили пропозиції щодо удосконалення діючих або видання нових законодавчих актів. Деякі пропозиції були враховані при розробці законодавчих актів щодо зміцнення правопорядку та боротьби із злочинністю.

Протягом звітного періоду Комітет ефективно здійснював законопроектну, організаційну та контрольну функції, що сприяло створенню відповідної законодавчої бази і організаційного забезпечення правоохоронної діяльності, здійсненню належного контролю за дотриманням і реалізацією Конституції та Законів України, інших нормативних актів Верховної Ради України, за відповідністю підзаконних актів Конституції та законам України.

Разом з тим Комітет зазначає, що існує об\'єктивна необхідність розробки і прийняття ще кількох важливих законопроектів з питань правоохоронної діяльності, зокрема, про систему досудового слідства і введення в дію законів, що регулюють її функціонування (п.9 Перехідних положень Конституції України), про внутрішні війська, про охоронну діяльність, про зброю, про приватну детективну діяльність тощо.

Серед основних проблем, які потребують розв\'язання у сфері законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, на думку членів Комітету, найгострішими є визначення конкретного переліку законів, що регулюють діяльність органів контролю за додержанням законів, і прийняття остаточного рішення про припинення виконання прокуратурою функцій попереднього слідства (п. 9 Перехідних положень Конституції України), затвердження загальної структури, чисельності всіх правоохоронних органів.

"ВРУ"


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/118350.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua