Полтавська облдержадміністрація продовжує боротьбу з корупцією

03 апр, 17:30

У понеділок, 3 квітня 2006 р. на апаратній нараді в Полтавській облдержадміністрації було заслухано питання про стан виконання в області вимог Закону України „Про боротьбу з корупцією”. Вів її перший заступник голови облдержадміністрації Віктор Іноземцев.

У доповіді начальник відділу кадрової роботи апарату облдержадміністрації Валентин Коробко акцентував увагу на тому, що прояви корупції у різних сферах суспільного життя – це негативне соціальне явище, яке загрожує національній безпеці та підриває основи конституційного ладу в країні. Тому не варто недооцінювати наслідки корупційних діянь, що є руйнівними для молодої незалежної держави, яка розвивається на демократичних засадах.

У 2005 році правоохоронними органами були виявлені порушення Закону України „Про боротьбу з корупцією”, унаслідок чого 106 осіб було притягнуто до адміністративної відповідальності. Серед найбільш поширених правопорушень, допущених особами різних категорій уповноважених на виконання державних функцій, були названі надання переваг певним фізичним чи юридичним особам, одержання матеріальних благ, послуг та пільг, надання недостовірної інформації тощо. До порушників були застосовані такі заходи дисциплінарного впливу, як оголошення догани, позбавлення премії та звільнення з роботи.

Аналіз стану справ в органах виконавчої влади в області щодо порушень фінансової дисципліни державними службовцями показав, що до адміністративної відповідальності було притягнуто 44 держслужбовці структурних підрозділів райдержадміністрацій, до дисциплінарної та матеріальної – 6, до матеріальної відповідальності – 8 осіб. Найчастіше контрольно-ревізійні служби виявляють фінансові порушення під час перевірок у бюджетних організаціях та установах. Наприклад, при веденні бухгалтерського обліку допускається порушення встановленого порядку, що також інкримінується як корупція.

У тривалому процесі боротьби з цим негативним явищем головною зброєю залишається профілактика. З цією метою відповідними службами періодично проводяться перевірки, здійснюється контроль над усуненням недоліків та недоопрацювань. Для попередження корупційних проявів та діянь в області проводиться робота з інформування населення, до участі в боротьбі з корупцією активно залучається громадськість. Дієвими формами налагодження зворотного зв’язку з населенням є опитування, анкетування, спільні круглі столи, робота „телефону довіри” тощо. Про результати комплексу заходів, які розробило та втілює в життя управління державної служби Головного управління державної служби України, розповів начальник Олександр Черчатий.

Одним із головних аспектів питання боротьби з корупцією залишається формалізм, який сприяє виникненню цієї проблеми і одночасно перешкоджає її подоланню. На цьому наголошував голова обласної ради Володимир Гришко, який закликав при розгляді фінансових порушень диференціювати їх, і не ставити на одні шальки терезів благополуччя населення і пошук особистого матеріального блага.

Підбиваючи підсумки наради, перший заступник голови облдержадміністрації Віктор Іноземцев підкреслив, що необхідно вжити необхідні заходи щодо профілактики корупції та систематично проводити навчання державних службовців для поліпшення знань антикорупційного законодавства.

"ДМСУ"


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/118343.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua