Комітет вирішив проблеми громадян, які постраждали на ЧАЕС

05 апр, 15:16

Комітетом з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи за період четвертого скликання підготовлено 195 законопроектів з питань охорони, збереження та відтворення довкілля, використання й відтворення природних ресурсів, визначення і регулювання питань ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС .

Комітетом проведено 20 виїзних засідань. Зокрема, спільне засідання з Урядовою комісією з ліквідації наслідків стихійного лиха у Закарпатській області щодо визначення першочергових заходів ліквідації наслідків стихійного лиха в цій області. Інші виїзні засідання відбулися у Рівненській, Хмельницькій, Житомирській, Одеській, Чернігівській, Полтавській, Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській, Черкаській, Київській областях та декілька разів у м. Чорнобиль.

На адресу Комітету надійшло понад 7700 листів і звернень від юридичних осіб та громадян. Найчастіше в них порушувались питання щодо нарахування пенсій і субсидій чорнобильцям та учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, вирішення їх житлово-побутових проблем і відпочинку дітей в лікувально-оздоровчих закладах, врегулювання потреб реабілітації радіоактивно забруднених територій тощо.

Основними здобутками роботи Комітету, вважає голова Комітету Г. Руденко, є підготовка законодавчих актів, які сприяли вирішенню актуальних проблем сьогодення. Так, Верховною Радою була прийнята Загальнодержавна програма "Питна вода України" на 2006-2020 роки, що спрямована на реалізацію державної політики щодо забезпечення населення якісною питною водою. Прийняття Закону "Про затвердження Загальнодержавної програми розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2010 року" допомогло конкретизувати пріоритетні напрями геологічних досліджень, які спрямовані на забезпечення господарства України основними видами власної мінеральної сировини. А Загальнодержавна програма ведення сільськогосподарського виробництва на території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2005-2015 роки спрямована на реалізацію державної політики щодо гарантованого забезпечення населення, що проживає на радіоактивно забрудненій території, якісними, радіаційно безпечними харчовими продуктами.

Прийняті за поданням Комітету зміни до Закону "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" нададуть можливість потерпілим від аварії на ЧАЕС дітям-інвалідам з дитинства при досягненні ними 18 років отримати статус потерпілих 1 категорії як дорослим інвалідам з дитинства, яким встановлено причинний зв´язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою.

Іншими змінами врегульовано питання встановлення мінімальних розмірів пенсій для інвалідів, щодо яких встановлено причинний зв´язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, порядок зарахування часу роботи з ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС у зоні відчуження до різних форм стажу тощо.

"ВРУ"


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/118191.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua