Блок Куніцина: альтернативний кримський уряд діє

01 фев, 11:46

Кримські виборці мають шанс переконатися — тіньовий кабінет НДП кваліфікованіший за офіційний.

На початку нинішнього року в Сімферополі розпочав свою роботу альтернативний уряд Криму, створений Блоком Куніцина, до якого ввійшли кримські організації Народно-демократичної партії, Партії державного нейтралітету й Демократичної партії України.

Як cказав журналістам голова тіньового кабінету Криму Володимир Казарін, професор і проректор Таврійського університету, народні демократи Автономії використовували при цьому досвід багатьох країн світу, насамперед першої демократичної держави в Європі – Великої Британії, де практика тіньових урядів широко застосовується і як метод легальної участі опозиції в управлінні країною, і як форма набуття політиками досвіду вирішення соціально-економічних проблем. Маргарет Тетчер, наприклад, як і чимало інших політиків зі світовими іменами, перш ніж очолити офіційний уряд країни, працювали в тіньових кабінетах.

«Альтернативний уряд не копіюватиме роботу Ради Міністрів Криму, — каже лідер блоку Сергій Куніцин. — Крім критики чинної влади, уряд народної довіри має намір проводити «круглі столи» з основних проблем економіки, культури й освіти, проекту бюджету, зміни Конституції. Ми також вимагатимемо, щоб у Криму навіть раніше, ніж в Україні в цілому, було прийнято постанову про забезпечення прав опозиції, в якій були б зафіксовані положення про наявність і порядок роботи тіньових урядів Автономії».

До складу першого тіньового кабінету Криму ввійшли: заступник голови КРО НДП Олександр Лієв — віце-прем’єр з регіональної політики, депутат Верховної Ради Криму, екс-голова Бахчисарайської районної адміністрації Володимир Циганський — міністр житлово-комунального господарства, депутат Верховної Ради Криму, Григорій Глобінець — міністр сільського господарства, Галина Веклич – міністр економіки, Тетяна Мішина – міністр освіти й науки, Володимир Савельєв – міністр охорони здоров’я, директор відомої туристичної фірми Лариса Казаченко – міністр туризму, Рустам Теміргалієв – голова рескому у справах сім’ї та молоді, голова Сімферопольської організації НДП Юрій Микитенко – голова рескому з підприємництва, депутат Верховної Ради Криму Віталій Стадник – голова рескому з боротьби з корупцією та інші відомі в Криму політики й громадські діячі.

У маніфесті, підписаному лідерами блоку, наголошується: в основі роботи альтернативного уряду — багатий світовий досвід демократичної громадськості. «Опозиція має перейти від огульної критики до пропозиції системної альтернативи існуючому курсу. І ми заявляємо, що опозиційний уряд не закінчить своє існування в день виборів, ця демократична структура має існувати в цивілізованому суспільстві завжди. Ми заявляємо, що новий парламент України зобов’язаний прийняти з цією метою закон про опозицію», — йдеться в документі.

Альтернативний уряд не матиме обладнаних кабінетів і штабу підлеглих, проте він буде в гущі подій, спиратиметься на консультативні ради з основних галузей, де зосередяться таланти й патріоти Криму. «Ми уважно відстежуватимемо рішення і дії Ради Міністрів Криму, де треба — критикувати, а де треба — підтримувати й пропонувати свої рецепти вирішення найскладніших і найгостріших проблем мешканців півострова: чи то бюджет Криму, чи тарифи на комунальні послуги, робота молочних кухонь або виплати зарплати бюджетникам», — наголошують організатори тіньового кабінету.

Блок Куніцина закликає об’єднатися навколо альтернативного уряду еліту Автономії — наукову, національну, політичну, інтелектуальну. Найближчими днями, як повідомив голова тіньового уряду Володимир Казарін, «міністри»-депутати закінчать розробку свого варіанта бюджету Криму на 2006 рік і мають намір ініціювати скликання позачергової сесії кримського парламенту, присвяченої ухваленню бюджету, оскільки вважають невиправданою паузу, яку Верховна Рада взяла до середини лютого. Реалізація альтернативних проектів здійснюватиметься на законних підставах використання депутатського права через депутатську фракцію кримського парламенту «Крим».

Зі слів Володимира Казаріна, в усіх містах і районах Криму будуть відкриті громадські приймальні альтернативного уряду для надання фактичної допомоги мешканцям Криму й вивчення ініціатив населення. Для цього при тіньовому кабінеті створюється штат громадських помічників.

Народні демократи Криму вважають, що сьогодні політичні сили країни й Автономії передчасно активно втягуються в передвиборну кампанію, причому чимало політичних об’єднань діють непрофесійно і нечесно. Ми чуємо десятки нездійсненних обіцянок. Нас завалюють недобросовісною пропагандистською продукцією, що обіцяє Криму молочні ріки і киселеві береги. Претенденти на голоси кримчан змагаються один з одним і зі всіма іншими для того, щоб довести свою винятковість. Причому в засобах не розбираються, топлячи своїх і чужих, аби тільки вскочити в потяг «вибори-2006», що вже рушив.

Особливу занепокоєність викликають спроби багатьох політичних сил отримати виборчі дивіденди від зіткнень різних соціальних і національних груп кримчан, прагнення принести блага одним за рахунок інших. Нас виводять з цехів, аудиторій, полів і ферм на майдани, щоб ми не бачили розрухи й падіння життєвого рівня, зубожіння людей і їхню невпевненість у завтрашньому дні. Люди знову втрачають довіру до держави, влади. Народні демократи заявляють: ми розуміємо свою відповідальність перед тими, хто нам майже 4 роки тому довірив управління Кримом.

Нам не соромно дивитися в очі своїм землякам. І замість передвиборних труб і концертів, замість жорсткої конкуренції з владою і своїми політичними суперниками ми пропонуємо всім, кому дорогий Крим, хто готовий узяти на себе ініціативу щодо захисту вибору народу, забезпечення його майбутнього, важливий крок до нормалізації обстановки в Автономії й появи перспективи на майбутнє.

Наша мета — підвищення не просто рівня, а якості життя наших земляків. Ми не революціонери, і ми точно знаємо, що ніякі «стрибки» і «прориви» не приводять народ до щастя й добробуту. І тому альтернативний уряд — це не ліквідатор і не огульний критикан існуючої влади. Ми націлені на суперництво з нею. Бо ми, можливо, — єдина сила в Криму, яка має кадровий потенціал і соціально-економічну стратегію розвитку кримського співтовариства. Опозиція повинна перейти від критики до пропозиції системної альтернативи існуючому курсу.

Тіньовий кабінет уже почав діяти. У зв’язку з новим різким підйомом рівня води в кримському озері Сасик-Сиваш, міністр з надзвичайних ситуацій альтернативного уряду Криму Микола Разумовський виступив з вимогою до влади негайно вжити заходів з будівництва комплексу гідротехнічних споруд.

Зі слів генерал-майора Миколи Разумовського, комплекс має включати додаткове відсипання земляної дамби, яка розділяє озеро на північну (прісну) і південну (солону) частини, спорудження відвідного каналу й насосної станції для перекачування прісних вод з північної частини у Чорне море. «Будь-яке зволікання з виконанням зазначених робіт призведе навесні до надзвичайної ситуації», – відзначає тіньовий міністр. Озеро Сасик-Сиваш належить до Евпаторійської групи соляних озер морського походження і є найбільшим озером Криму.

На черзі ініціативи альтернативного уряду Криму щодо вирішення проблеми пташиного грипу, розвитку курортно-рекреаційної галузі, зокрема розширення можливостей для зимових видів відпочинку й подолання сезонності курорту, щодо вирішення проблеми розподілу землі Криму, вирішення аграрних проблем, нової Конституції Автономії, програми облаштування депортованих, розвитку мов і культур народів Криму.

"Сумщина політична"


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/100117.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua